Kerékpáros közlekedést segítő projekt Szalántán

 

Projekt neve: Kerékpáros közlekedést segítő projekt Szalántán - KEOP-6.2.0/A/11-2011-0163

 

Szalánta község Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program, „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek” pályázat keretében, 2 db összesen 50 fős kerékpártárolót építtetett, mely lehetőséget teremt, hogy az iskolások, óvodások a környező településeken dolgozók napi szinten az önkormányzat által szervezett és rendezett programok vendégei aktuálisan közlekedjenek kerékpárral.

Az önkormányzat felmérte, hogy napjainkban mennyire fontos, hogy a környezettudatosságot szem előtt tartva alakítsa maga körül a környezetét, és ennek megfelelően kívánja a község lakóinak szemléletét is formálni. A községünkbe a környező településekről is érkeznek vendégek, így számukra is lehetőséget teremt, hogy a buszos, autós közlekedés helyett a kerékpárjukat használják.

Az Átadó rendezvény 2011. december 09.-én került megrendezésre. A résztvevők széleskörű tájékoztatást kaptak a kerékpáros közlekedés előnyeiről.

 

Kedvezményezett neve és elérhetősége:

Szalánta község Önkormányzata

7811 Szalánta, Hunyadi János utca 63.

 

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

Energia Központ Nonprofit Kft.

1134 Budapest, Váci út. 45., "D" épület, 6. emelet

Postafiók: 1437 Budapest, Pf. 328

 

www.nfu.hu


www.energiakozpont.hu

 

2014. április 7. 9:42

 

Egyre több veszett rókát találnak a szakemberek országszerte, ezért április 5-től két hétig az ország több részén fogják oltani a rókákat a veszettség ellen. 1,5 millió adag csalétekbe elhelyezett vakcinát szórnak ki repülőgéppel Magyarország területén, azokon a területeken ahol az oltóanyagot elhelyezik, tilos kutyát sétáltatni!

 

Oltják a rókákat veszettség ellen két hétig az országban több helyen is, repülőről szórják ki az oltóanyagot. Évekig nem volt veszett róka Magyarországon, de szeptember óta több tucatnyit is találtak, már nagyvárosok, például Kecskemét vagy Budapest környékén is.  A 2014. évi tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampány keretében összesen másfél millió adag oltóanyagot repülőgépről szórnak ki. A gyógyszer szórása 2014. április 05-től 2014. április 19-ig tart, ezeken a helyeken a szórás utáni napokban ebzárlat lép életbe.

A veszettség a magyar vörös rókák körében ismét sűrűbben fordul elő. Szeptember közepe óta már tucatnyi állatnál igazolták a fertőzést, a vírus Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyét érinti. Egyelőre rejtély, hogy a betegség hogyan jutott be észrevétlenül az ország közepére. Az Orpheus Állatvédő Egyesület által működtetett ebrendészet pár jó tanáccsal segít, hogy az emberre is halálos kór elkerülhető, megelőzhető lehessen.

A veszettség vírusos betegség. Állatról emberre, emberről állatra, sőt emberről emberre is terjedhet. Az élőlény nyálával adja át, általában vadállat a háziállatoknak, így a kutyán vagy cicán keresztül eljuthat bármelyik emberhez a vírus. Olyannyira nem elhanyagolható kórról van szó, hogy a világon évente 20-25 ezer ember hal bele a tünetek jelentkezésekor már gyógyíthatatlan veszettségbe. Magyarországon a rókák veszettség elleni immunizálása rendszeresen megtörténik. A veszettségben aktív gócpontjai országunkon kívül vannak, vándorló beteg vadállatokkal (pl. rókával, denevérrel) kerülhet be az országba. A rókán, denevéren kívül bármelyik vadon élő, melegvérű állat (akár őz, nyúl, vaddisznó, sün, patkány is) hordozhatja a vírust.

 

Rókacsokiban a veszettség elleni oltóanyag - ezt eszik fel a földről a vadon élő húsevő állatok

Rókacsokiban a veszettség elleni oltóanyag - ezt eszik fel a földről a vadon élő húsevő állatok

 

 

A kutyákat évente veszettség ellen kötelező oltatni. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint sokan az anyagi kiadások miatt megpróbálják elkerülni a szabályokat és nem oltatják be háziállataikat. A macskák veszettség elleni oltása nem kötelező, de egy természetben kószáló macska is könnyedén hazavihet egy veszett állattal való találkozást követően halálos vírust. Így a macskáink veszettség elleni oltását is célszerű állatorvossal évente elvégeztetni.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsai a halálos veszettség elkerüléséhez:
- utcán, gubbasztó, ismeretlen háziállatot sohase érintsünk meg,
- szelídnek tűnő rókát, egyéb egyébként vadon élő állatot kerüljünk el,
- állatok tetemeit ne engedjük háziállatunknak szaglászni, azt kerüljük el,
- ha állat harapás történik, az állatot meg kell figyelni, hogy van e emberre is veszélyes betegsége,

 

Mi lesz, ha megnyalt, megharapott egy beteg állat?!

Fontos, hogy a gyanúsan viselkedő állatokat messze kerüljük el. Ha bekövetkezik bőrfelület sérülésével járó marás, karcolás, harapás, akkor a sebet azonnal fertőtleníteni és tisztítani kell. Az állatharapás tényét jelenteni kell a lehető leghamarabb a háziorvosnak, illetve az állatot megfigyelés alá kell vonni. Embereknél a veszettség kifejlődése a marást követő napokban megkezdett, négy oltásból álló sorozattal meggátolható. Az oltássorozat nélkül azonban a vírusfertőzés szinte biztos, hogy halálos.

Idehaza sem kizárt, hogy elszenvedhető egy veszettség vírus fertőzés. Embereknél a veszettséget kezdetben fejfájás, végtaggyengeség, mérsékelt láz, lehangoltság, álmatlanság jellemzi, majd a következő szakaszban jönnek a légzési és nyelési görcsök, a remegés, az ingerlékenység, dühöngés és az intenzív nyálfolyás. A végső pedig a bénulási szakasz, amely víziszonnyal (a bénulások előtt ugyanis a nyelés, amelyet reflexszerűen már a víz látványa is kiválthat, görcsös fájdalmat okoz), fokozódó gyengeséggel, eszméletvesztéssel jár. Nagyon kevés kivételtől eltekintve ezt követően beáll a halál. Magyarországon utoljára kilencvenes években haltak meg ketten veszettség miatt. Egyikőjük sem kapta meg a harapás után a szükséges védőoltás-sorozatot.

 

Lásd még: Figyelem! Ebzárlat! Tilos kutyát sétáltatni!
A folyamatban lévő alapfokú számítógépes oktatás foglalkozásai a következőképpen alakulnak:

5. április 12.	Téma: A helyi rendszer és az Internet. Az internetes viselkedés szabályai
6. április 26.	Téma: A számítógép és Internet használatának jogi szabályai. Szerzői jogvédelem. És a bónusz:

 

				SZERELJÜNK ÖSSZE EGYÜTT EGY MŰKÖDŐKÉPES SZÁMÍTÓGÉPET !


Az oktatás ingyenes, előképzettség nem szükséges.

Az oktatás helye: SzIKSzT - Informatikai terem. Ideje: szombatonként 16:00 - 18:00.

 

- SzIKSzT -